Egg er en allsidig matvare som kan brukes til så mangt.
Egg er en allsidig matvare som kan brukes til så mangt, det er utrolig sunt og velsmakende og inneholder det kroppen trenger av livsviktige vitaminer, mineraler, aminosyrer og fettstoffer, som omega 3.
Myten om at egg fører til forhøyet kolesterol er for lengst avlivet av nyere studier som viser at egg tvert imot er en helsebombe som bedrer både diabetes og hjertesykdom

8 gode grunner som er helt "eggselent"
1. Egg er proteinrikt og inneholder alle aminosyrene kroppen trenger.
Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler - for å danne organer, muskler, bindevev, negler, hår, hud, enzymer, hormoner, hemoglobin, arvestoff, immunstoffer og skjelett. Uten protein kan vi ikke leve.
2. Egg holder blodsukkeret stabilt og kan derfor bidra til å dempe sult og søt-sug.
Siden egg ikke inneholder karbohydrater, så vil et egge-måltid, som f. Eks en osteomelett eller et par kokte egg, bidra til å holde blodsukkeret stabilt. Stabilt blodsukker har mange fordeler, blant annet at det reduserer sult og søtsug og bidrar til bedre konsentrasjon og energi over tid. Et kosthold med lite karbohydrater vil bidra til å opprettholde en sunn kroppsvekt, eventuelt hjelpe kroppen å kvitte seg med overflødig kroppsfett, samtidig som muskelmassen opprettholdes. Det er ikke uten grunn at kroppsbyggere spiser mye egg.
3. Egg fremmer restitusjon.
Fordi egg inneholder store mengder protein av høy kvalitet, får du også en optimal mengde aminosyrer som fremmer restitusjonen.
4. Egg inneholder omtrent alt det kroppen din trenger. Dette er noen av:
- Vitamin A, viktig for syn, vekst og kroppens immunforsvar
- Vitamin E, viktig antioksidant som beskytter cellene mot oksidasjon
- Vitamin K får blodet til å koagulere og bidrar til oppbygging av skjelettet
- Vitamin B2 som er bra for bl. a hud og immunforsvar
- Vitamin D som er viktig for immunforsvar og bidrar i oppbygging av tenner og skjelett
- Omega 3 som er viktig for en sunn hjerte- og karhelse og er betennelsesdempende
- Jern som er viktig for immunforsvar og for å bringe oksygen ut til organer og vev.
5. Egg bidrar til å ta vare på synet ditt
Lutein og zeaksantin er to kraftige antioksidanter som du finner i egg og som er viktige for å forebygge grå stær og makuladegenerasjon.
6.Bedrer hjerte- og hjernehelsen din
Ved å spise egg regelmessig får du HDL lipoprotein, som er det vi kjenner som «det gode» kolesterolet og som vil beskytte mot hjerteproblemer, bedre hjernehelsen og forebygge demens. En stor studie som gikk over 10 år der deltakerne spiste 5 til 6 egg per uke viste at ingen av deltakerne hadde problemer med hjernen
7. Kolin er et næringsstoff de fleste av oss mangler og som er viktig for cellene
Kolin er et medlem av B-vitaminene og bidrar til å bygge cellemembraner og er viktige molekyler for hjernens funksjon. følge en klinisk studie fra USA har nesten 90 prosent av befolkningen mangel på kolin.
8. Et kosthold med egg kan bidra til sunn kroppsvekt
Egg alene vil ikke nødvendigvis fremme vekttap med mindre du også er forsiktig med å innta for mye karbohydrater. Egg vil gjøre at du føler deg mett lenger, slik at du unngår småspising mellom måltidene og vil gjøre at du inntar færre kalorier. Et måltid med egg er derfor det ideelle måltidet og starte dagen med. Den kan bestå av en omelett med ost, reker, spinat, skinke eller bacon.
En chaffel ser ut som en vaffel og kan fylles med det du måtte ønske, som f eks ost, egg, bacon og avokado, agurk, salat, eller skinke, majones og sennep. Eller buk dem som en slags dessert og fyll den med Creme frêch, eple, kanel kokossirup/yaconsirup, eller krem og bær.
Oppskrift til 2-3 stk chaffels
3 egg piskes sammen
40 gram raspet fast, valgfri ost
en liten klype havsalt
Bland alt sammen, sett på vaffeljernet og putt oppi en klatt meierismør. Når jernet er varmt nok, fyll oppi en sleiv/øse med deig og stek til passe gylden spis som den er, eller med smør, ost eller det hjertet måtte behage.
Velbekomme fra oss på Kristiansand Sportsenter [KRSS.no] og HelsehusetKRS.no
