Få hjelp til å bryte ut av mønstrene

Hvordan har vi det med oss selv? Med hverandre? Er vi fornøyd med livet? En undersøkelse viser at 25% ikke er det. 

Av HelsehusetKRS


Det er ikke så uvanlig at livet og humøret går i bølger. Vi er tross alt mennesker, og ikke maskiner. Vi er opplært til å krumme nakken og gå på, så er nok himmelen alltid blå over skyene.


Heldigvis kan de fleste av oss si at det tunge går over, mismot avløses av glede. Hverdagen alene bringer jo tross alt et mylder av ulike inntrykk og faser. Og så er det alltids en ferie å glede seg til.

Men det siste året har vi ikke fått drahjelp av mangfoldet i den normale hverdagen. For noen vil det monotone bli overveldende. Mangelen på frihet skaper ensomhet og angst hos andre. Begrensninger på vår egen bevegelse og reisevirksomhet har gitt gnisninger i parforhold og familieliv.

Vi må forvente at det litt ekstraordinære som har gitt oss fysiske ubehag og forandring av vaner også vil kunne slå ut psykisk. Det er ikke så rart.


Derfor har mange begynt å trene under corona. Gå turer, fylle hverdagen med fysisk aktivitet som forebygger. Folk har funnet nye måter å kommunisere med sine venner og kjære på, for å vedlikeholde kontakten. 


Et tabu

Det er mindre vanlig å si at man går til psykolog eller terapeut for å forebygge. Det er mest normalt å gjøre dette når man har møtt veggen. Når det brenner litt. Når en krise har oppstått, eller et langvarig traume har blusset opp og blitt så betent at livet har stanset helt.


Det kan oppleves som et tabu å si at man går til psykolog eller psykoterapeut, frykten for at andre vil tro det er noe alvorlig galt vil kanskje hindre oss i å gjøre det for oss selv, som et forebyggende tiltak for å få det litt bedre med seg selv.

Når verden samtidig har endret seg, er det jo slik at ingen av oss ønsker å leve i et nedstengt samfunn med begrensninger på hvem man kan treffe, eller hvor man kan reise.


Vi blir konfrontert med en virkelighet vi ikke ønsker, og det blir enkelt å begynne å klage på alt fra myndighetene til den økonomiske og sosiale situasjonen vi befinner oss i. Vi vil ikke ha det slik, selvsagt vil vi ikke det. Men i stedet for å kjenne etter på hvordan det er å være meg oppe i alt dette, flytter vi kanskje fokuset over på ytre omstendigheter.

Saken er at alle kriser kan være en gyllen mulighet for å bli bedre kjent med seg selv. Hvem er jeg oppe i alt dette? Hvordan har jeg det nå?

Økende uro

Under pandemien gjennomførte FHI en stor undersøkelse for å kartlegge psykisk helse i befolkningen. 26 000 mennesker deltok, og resultatene tyder på at tiltakene for å begrense smitten slår ut i psykisk helse. Det påvirker både livskvalitet og ensomhet.

25% av respondentene fortalte i snitt at de ikke er fornøyd med livet. Her i Agder økte tallene på misfornøyde utover i 2020.

Når misnøyen får slå rot, og omgivelsene ikke endrer seg, slik mange opplever, er det sett på hvilke psykiske plager som manifesterer seg.

Det kan være:

  • Nervøsitet eller indre uro
  • Redsel eller engstelse
  • Følelse av håpløshet med tanke på fremtiden
  • Nedtrykthet eller tungsindighet
  • Bekymring eller uro


Også her har tallene i forhold til tidligere norm og funn endret seg gjennom året som har gått, og vi ser betydelige avvik fra tidligere undersøkelser om livskvalitet.

En lang rekke studier sier også mye om hvordan psykisk helse og fysisk helse henger tett sammen. 


Våg å feste grepet

Under Helsehusets tak er det mange som kan hjelpe. Både med psykosomatiske lidelser og med de helt spesifikke problemene som hver og en av oss kan kjenne på. 

Det kan være alt fra kostholdsveiledning, samtaler med en god og forståelsesfull terapeut eller manuell terapi for vondter i ledd og muskler. Alle erkjenner vi at kroppen og sjelen må trives sammen for at hele mennesket skal ha det godt.

Kommer du til en av våre behandlere, vil du bli møtt med forståelse for disse sammenhengene. Vi snakker jevnlig sammen på tvers av våre fagfelter, og det er en styrke at vi er så mange ulike behandlere som går på jobb hver dag i samme hus.

Våg å feste grepet i din egen situasjon, og ta det første skrittet inn til oss. Ta en kikk på nettsidene våre, og les om de ulike behandlingstilbudene vi kan tilby. Kanskje er det starten på en ny vår. Kanskje kan det være begynnelsen til endring.


Med et dyptfølt ønske om en god vår og sommer,

Hilsen alle oss på Helsehuset


HelsehusetKRS Psykisk helse personlig utvikling

Se alle våre spesialister her:

Personlig utvikling og psykisk helse
Tips og råd fra HelsehusetKRS.no: Hvordan ha en god ferie for hele familien?
Av HelsehusetKRS, CoachMarianne 10 Jun, 2021
Ja, det er lettere sagt enn gjort, og flere enn meg har nok kjent på at planen som var og forventningen vi voksne hadde ikke ble slik vi hadde tenkt.
Når alt du ønsker er å puste
04 Jun, 2021
På Helsehuset finner du behandlere og terapeuter som hjelper deg med å løse opp i muskler og ledd. Slik at du kan gå sommeren i møte med mer glød og større livsmot.
Visste du at det finnes 300 forskjellige typer av hodepine?
Av HelsehusetKRS | Sørlandet Napratklinikk 11 Mar, 2021
Visste du at det finnes 300 forskjellige typer av hodepine? Hodepine er en av de vanligste årsakene til at pasienter oppsøker oss. Det finnes flere ulike typer hodepine, og årsaken til smertene kan være flere. Lite søvn, dårlig kosthold, stress, statisk belastning, dårlig seng/pute osv. Vi skal nå forklare litt om de vanligste typene.
Av HelsehusetKRS 02 Mar, 2021
På Helsehuset ser vi daglig de positive ringvirkningene våre behandlere bidrar til å skape i en utfordrende hverdag, preget av sosiale restriksjoner og en forståelig frykt for fremtiden.
Av helsehusetKRS.no | Salis Fysioklinikk 11 Feb, 2021
De aller fleste nordmenn vil slite med ryggplager på ett eller annet tidspunkt i livet. Ofte blir dårlig holdning og feil sittestilling utpekt som syndebukker, men forskning viser ingen sammenheng. Faktisk kan en avslappet, ledig sittestilling være bedre enn en rett og ”korrekt” positur.
Chaffels oppskrift fra KRSS.no og HelsehusetKRS
Av HelsehusetKRS | Kristiansand Sportsenter 27 Jan, 2021
Egg er en allsidig matvare som kan brukes til så mangt, det er utrolig sunt og velsmakende og inneholder det kroppen trenger av livsviktige vitaminer, mineraler, aminosyrer og fettstoffer, som omega 3.
Sunnere Julesnacks oppskrifter
Av helsehusetKRS.no | Kost for Livet 14 Dec, 2020
Hvordan lage sunnere Julesnack.
Av helsehusetkrs.no | Kost for Livet 14 Dec, 2020
Hvordan lage sunnere Julesnack.
Av helsehusetkrs.no | Kost for Livet 14 Dec, 2020
Ovnsristede kikerter
Vis mer
Share by: